Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυετή φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, που "αντέχουν": κάποιες προτάσεις

Ίσως η πιο συχνή ερώτηση που ακούμε σε ανθρώπους που επισκέπτονται φυτώρια για να αγοράσουν κάποιο φυτό για το μπαλκόνι ή τον κήπο τους είναι η εξής: Αντέχει; Το ερώτημα αυτό είναι όντως πολύ σημαντικό καθώς αρκετοί από εμάς δεν έχουμε το χρόνο για να φροντίσουμε τα φυτά μας. Αν και η ερώτηση φαίνεται απλή(σίγουρα δεν είναι) ας προσπαθήσουμε στο παρόν άρθρο να αποσαφηνίσουμε λίγο την κατάσταση και να δώσουμε κάποιες προτάσεις σχετικά "εύκολων" και ανθεκτικών φυτών.

Ας επανέλθουμε όμως στην ερώτηση: Αντέχει; 
Για να δώσουμε την απάντηση θα πρέπει να ορίσουμε σε τι θα πρέπει να αντέξει. Στο κρύο; Στην έλλειψη νερού; Στην έλλειψη φωτός ή στο πολύ φως; Στην πολύ ζέστη; Ας πούμε λίγα λόγια. 

Όλα λοιπόν τα καλλωπιστικά φυτά προέρχονται από διάφορες περιοχές. Από τα δικά μας κλίματα με τα θερμά και ξερά καλοκαίρια, από ψυχρότερα κλίματα, από υποτροπικές και τροπικές περιοχές και αλλού. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως κάθε φυτό έχει ιδιαίτερες ανάγκες("αντέχει" λοιπόν σε διαφορετικές συνθήκες από ότι "αντέχει" το άλλο) και κάθε φυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες και να αναπτυχθεί. 

Καλά όμως αυτά αλλά πρακτικά πως εφαρμόζεται; Ας πούμε κάποια παραδείγματα για να γίνει κατανοητό. 

Αν για παράδειγμα θέλουμε να βάλουμε σε κήπο με πολύ ήλιο κάποιο φυτό το οποίο θέλουμε να μείνει, ο καλύτερος τρόπος για να το επιλέξουμε είναι να πάμε σε ένα πάρκο και να δούμε ποια πολυετή φυτά υπάρχουν. Ξέρουμε πως στο πάρκο τα συγκεκριμένα φυτά έχουν αντιμετωπίσει τις πιο αντίξοες συνθήκες (κρύο, ζέστη πιθανά έλλειψη νερού) και επιβίωσε. Αν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες πιθανά να αντέξει και στον κήπο μας. Αν πάλι δεν έχουμε αρκετό φως, η μεθοδολογία μπορεί να είναι η ίδια, παρατηρώντας ποια φυτά υπάρχουν στο πάρκο(η σε φυσικό περιβάλλον αλλά δεν τα χτυπάει πολύ ο ήλιος ).

Αν για παράδειγμα όμως θέλουμε να βάλουμε καλλωπιστικά για μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλη λογική. Στο σπίτι λοιπόν οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε ένα range μεταξύ 18-35 βαθμούς κελσίου, με ταυτόχρονη όχι τόσο έντονη παρουσία φωτός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τοποθέτηση φυτών που θέλουν πολύ ήλιο θα μας οδηγήσει σε αποτυχία. Έτσι λοιπόν καλές επιλογές είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου(τα οποία παρεμπιπτόντως προέρχονται από τροπικά κλίματα με παρόμοιες θερμοκρασίες όλο το χρόνο στο φυσικό τους περιβάλλον) ή φυτά τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως.

Καλά όλα αυτά, αλλά ποια είναι αυτά τα φυτά που "αντέχουν";

Για κήπους λοιπόν ή μπαλκόνια με πολύ ήλιο, σχετικά ανθεκτικά σε κρύο και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό είναι πολλά. Ενδεικτικά να αναφερουμε μερικά:

1) βιβούρνο, αγγελική, ρυγχόσπερμα, πικροδάφνη, ευωνυμο, ελιά, φωτίνια, ρίγανη και γενικά όλα τα αρωματικά, κισσός και άλλα.


ευώνυμο(mistikakipou.gr
βιβούρνο(www.eikipedia.com)

πικροδάφνη(www.talkmag.gr)


Όλα αυτά τα φυτά είναι πολύ ανθεκτικά σε αντίξοες συνθήκες(ξηρασία, πολύ ήλιος, κρύο) και είναι ιδανικές επιλογές για  φυτά τα οποία θα έχουμε πολλά χρόνια.


Για φυτά εσωτερικού χώρου, πολυετή φυτά τα οποία μπορούν εύκολα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν είναι ενδεικτικά:

Δράκαινα, ζάμια, σπαθύφυλλο, διφενμπαχια, σανσιβιέρια, καλαθέα, κέντια, φικοι, πόθος και άλλα.
Γενικά να αναφέρουμε πως τα φυτά εσωτερικού χώρου (παραδόξως) δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και είναι πολύ πιθανόν να τα καταστρέψουμε από το πολύ νερό.


καλαθέα(www.boyboykis.gr)
δράκαινα(fytomageia.gr)



Ας όμως κάνουμε μερικές επισημάνσεις. Επειδή στην χώρα μας υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο κλίμα(άλλο κλίμα έχει η Φλώρινα, άλλο η Κρήτη) θα πρέπει να προσαρμόζουμε τις επιλογές μας με βάση τις τοπικές συνθήκες. Για παράδειγμα οι φίκοι στην νότιο Ελλάδα είναι φυτά τα οποία παραμένουν έξω τον χειμώνα κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε ψυχρές περιοχές της χώρας. 

Μια δεύτερη επισήμανση να κάνουμε κλείνοντας. Επειδή κάθε φυτό όπως προείπαμε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις θα πρέπει να ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες των συναδέλφων ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Στο παρόν άρθρο θέλαμε να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις και κάποιες προτάσεις. Η ιδανική επιλογή προκύπτει από το τι θέλουμε και ποιες προτάσεις θα πάρουμε από τους τοπικούς συναδέλφους που γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές στις τοπικές συνθήκες.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...