Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυετή φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, που "αντέχουν": κάποιες προτάσεις

Ίσως η πιο συχνή ερώτηση που ακούμε σε ανθρώπους που επισκέπτονται φυτώρια για να αγοράσουν κάποιο φυτό για το μπαλκόνι ή τον κήπο τους είναι η εξής: Αντέχει; Το ερώτημα αυτό είναι όντως πολύ σημαντικό καθώς αρκετοί από εμάς δεν έχουμε το χρόνο για να φροντίσουμε τα φυτά μας. Αν και η ερώτηση φαίνεται απλή(σίγουρα δεν είναι) ας προσπαθήσουμε στο παρόν άρθρο να αποσαφηνίσουμε λίγο την κατάσταση και να δώσουμε κάποιες προτάσεις σχετικά "εύκολων" και ανθεκτικών φυτών.

Ας επανέλθουμε όμως στην ερώτηση: Αντέχει; 
Για να δώσουμε την απάντηση θα πρέπει να ορίσουμε σε τι θα πρέπει να αντέξει. Στο κρύο; Στην έλλειψη νερού; Στην έλλειψη φωτός ή στο πολύ φως; Στην πολύ ζέστη; Ας πούμε λίγα λόγια. 

Όλα λοιπόν τα καλλωπιστικά φυτά προέρχονται από διάφορες περιοχές. Από τα δικά μας κλίματα με τα θερμά και ξερά καλοκαίρια, από ψυχρότερα κλίματα, από υποτροπικές και τροπικές περιοχές και αλλού. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως κάθε φυτό έχει ιδιαίτερες ανάγκες("αντέχει" λοιπόν σε διαφορετικές συνθήκες από ότι "αντέχει" το άλλο) και κάθε φυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες και να αναπτυχθεί. 

Καλά όμως αυτά αλλά πρακτικά πως εφαρμόζεται; Ας πούμε κάποια παραδείγματα για να γίνει κατανοητό. 

Αν για παράδειγμα θέλουμε να βάλουμε σε κήπο με πολύ ήλιο κάποιο φυτό το οποίο θέλουμε να μείνει, ο καλύτερος τρόπος για να το επιλέξουμε είναι να πάμε σε ένα πάρκο και να δούμε ποια πολυετή φυτά υπάρχουν. Ξέρουμε πως στο πάρκο τα συγκεκριμένα φυτά έχουν αντιμετωπίσει τις πιο αντίξοες συνθήκες (κρύο, ζέστη πιθανά έλλειψη νερού) και επιβίωσε. Αν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες πιθανά να αντέξει και στον κήπο μας. Αν πάλι δεν έχουμε αρκετό φως, η μεθοδολογία μπορεί να είναι η ίδια, παρατηρώντας ποια φυτά υπάρχουν στο πάρκο(η σε φυσικό περιβάλλον αλλά δεν τα χτυπάει πολύ ο ήλιος ).

Αν για παράδειγμα όμως θέλουμε να βάλουμε καλλωπιστικά για μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλη λογική. Στο σπίτι λοιπόν οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε ένα range μεταξύ 18-35 βαθμούς κελσίου, με ταυτόχρονη όχι τόσο έντονη παρουσία φωτός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τοποθέτηση φυτών που θέλουν πολύ ήλιο θα μας οδηγήσει σε αποτυχία. Έτσι λοιπόν καλές επιλογές είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου(τα οποία παρεμπιπτόντως προέρχονται από τροπικά κλίματα με παρόμοιες θερμοκρασίες όλο το χρόνο στο φυσικό τους περιβάλλον) ή φυτά τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως.

Καλά όλα αυτά, αλλά ποια είναι αυτά τα φυτά που "αντέχουν";

Για κήπους λοιπόν ή μπαλκόνια με πολύ ήλιο, σχετικά ανθεκτικά σε κρύο και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό είναι πολλά. Ενδεικτικά να αναφερουμε μερικά:

1) βιβούρνο, αγγελική, ρυγχόσπερμα, πικροδάφνη, ευωνυμο, ελιά, φωτίνια, ρίγανη και γενικά όλα τα αρωματικά, κισσός και άλλα.


ευώνυμο(mistikakipou.gr
βιβούρνο(www.eikipedia.com)

πικροδάφνη(www.talkmag.gr)


Όλα αυτά τα φυτά είναι πολύ ανθεκτικά σε αντίξοες συνθήκες(ξηρασία, πολύ ήλιος, κρύο) και είναι ιδανικές επιλογές για  φυτά τα οποία θα έχουμε πολλά χρόνια.


Για φυτά εσωτερικού χώρου, πολυετή φυτά τα οποία μπορούν εύκολα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν είναι ενδεικτικά:

Δράκαινα, ζάμια, σπαθύφυλλο, διφενμπαχια, σανσιβιέρια, καλαθέα, κέντια, φικοι, πόθος και άλλα.
Γενικά να αναφέρουμε πως τα φυτά εσωτερικού χώρου (παραδόξως) δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και είναι πολύ πιθανόν να τα καταστρέψουμε από το πολύ νερό.


καλαθέα(www.boyboykis.gr)
δράκαινα(fytomageia.gr)



Ας όμως κάνουμε μερικές επισημάνσεις. Επειδή στην χώρα μας υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο κλίμα(άλλο κλίμα έχει η Φλώρινα, άλλο η Κρήτη) θα πρέπει να προσαρμόζουμε τις επιλογές μας με βάση τις τοπικές συνθήκες. Για παράδειγμα οι φίκοι στην νότιο Ελλάδα είναι φυτά τα οποία παραμένουν έξω τον χειμώνα κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε ψυχρές περιοχές της χώρας. 

Μια δεύτερη επισήμανση να κάνουμε κλείνοντας. Επειδή κάθε φυτό όπως προείπαμε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις θα πρέπει να ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες των συναδέλφων ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Στο παρόν άρθρο θέλαμε να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις και κάποιες προτάσεις. Η ιδανική επιλογή προκύπτει από το τι θέλουμε και ποιες προτάσεις θα πάρουμε από τους τοπικούς συναδέλφους που γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές στις τοπικές συνθήκες.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ