Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεωργική προειδοποίηση για την αμυγδαλιά


Προσβολή αμυγδαλιάς από φόμοψη. Φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr






 Θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως έχει εκθοθεί γεωργική προειδοποίηση για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς από το περιφερειακό κέντρο Βόλου. 

Η γεωργική προειδοποίηση αναφέρεται στον εχθρό του ανθονόμου της αμυγδαλιάς, καθώς και για τις ασθεένειες της φόμοψης, της μονίλιας και του κορυνέου.

Όσον αφορά τον ανθονόμο, η δραστηριότητα του εντόμου αυτήν την περίοδο είναι σχετικά υψηλή, προσβάλλοντας τα "μάτια" του δέντρου. Έτσι λοιπόν καλό θα είναι να προχωρήσουμε σε έναν ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο εντομοκτόνο όπου οι πληθυσμοί είναι υψηλοί.

Όσον αφορά την φόμοψη οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε απομάκρυνση προσβεβλημένων τμημάτων καθώς επίσης και σε κάποιον ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όπως για παράδειγμα βορδιγάλειο πολτό αλλά και άλλα. Οι ψεκασμοί με χαλκούχα θα πρέπει να επαναληφθούν και να φτάσουν τους 2-3 ψεκασμούς μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Τέλος να αναφέρουμε πως (όπως και με την φόμοψη) παρόντα είναι και τα παθογόνα της μονίλιας και του κορυνέου. Τα καλλιεργητικά μέσα, καθώς και η καταπολέμηση τους δεν διαφέρει με αυτήν της φόμοψης. Έτσι λοιπόν θα πρέπει οι παραγωγοί να απομακρύνουν τα προσβεβλημένα(μειώνοντας το μόλυσμα) ενώ ταυτόχρονα προχωρούμε σε ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα πάλι με επαναλήψεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...