Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπινοσίνες: Εντομοκτόνα φυσικής προέλευσης, λίγα λόγια



ο ακτινομύκητας Saccharopolyspora spinosa πηγή:https://www.sciencephoto.com/


Για την την οικονομική αποτελεσματικότητα των καλλιεργειών, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η καταπολέμηση των εντόμων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να την επιτύχουμε.  Μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις για την παραγωγή τομάτας από προσβολή τούτας, την μείωση που μπορεί να προκαλέσει το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι και άλλα πολλά Η αλήθεια είναι πως  κυκλοφορούν  στην αγορά(αν και έχουν αποσυρθεί πολλά φάρμακα) πολλές δραστικές, δίνοντας μας πολλές εναλλακτικές. 

Υπάρχουν λοιπόν εντομοκτόνα που προέρχονται από το πύρεθρο (πυρεθρίνες), τα νεοκοτινοειδή( πχ abamectin), οργανοφωσφορικά(πχ phosmet) και άλλα. Αυτά τα εντομοκτόνα μας δίνουν την δυνατότητα καταπολέμησης πολλών εχθρών, αντιμετωπίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στις καλλιέργειες μας. 

Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να μιλήσουμε για μια ομάδα εντομοκτόνων δραστικών, που δεν είναι άλλη από τις σπινοσίνες. Ας πούμε όμως λίγα λόγια.

Προέλευση

Οι σπινοσίνες προέρχονται από τις διαδικασία ζύμωσης του ακτινομύκητα Saccharopolyspora spinosa (εξού και το όνομα σπινοσίνες) και για αυτό είναι εντομοκτόνες δραστικές φυσικής προέλευσης. 

Τρόπος δράσης

Οι σπινοσίνες δρουν σαν εντομοκτόνα επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα των εχθρών και πιο συγκεκριμένα τις συνάψεις του νευρικού συστήματος των εντόμων, προκαλώντας τον θάνατο τους. Λειτουργούν σαν εντομοκτόνα επαφής και κατάποσης και για αυτόν τον λόγο αποτελούν μια πολύ καλή λύση αντιμετώπισης των προνυμφών(καθώς σε αυτό το στάδιο οι εχθροί καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικού ιστού. Η αποτελεσματικότητα των σπινοσινών αυξάνεται κατά πολύ καθώς έχουν την δυνατότητα να κινούνται διελασματικά εντός του φυτού.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι σπινοσίνες γενικά είναι λιγότερο τοξικές απέναντι στα ωφέλιμα έντομα, κάτι που δίνει την δυνατότητα χρήσης(κάποιων μορφών) τους και στην βιολογική γεωργία. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν υπάρχουν, απλά πως είναι συγκριτικά μικρότερες σε σχέση με άλλες επιλογές. Για παράδειγμα δεσμεύονται από το έδαφος και το νερό σχετικά γρήγορα και μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια νερά Η διάσπαση των σπινοσινών προκαλείται φυσικά μέσω της φωτοδιάσπασης, 

Εχθροί που καταπολεμούν

Οι σπινοσίνες ως επί των πλείστων χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση λεπιδοπτέρων όπως για παράδειγμα: τουτα, καρπόκαψα, φυλλοδέτες, φυλλορύκτες, πράσινο σκουλήκι, ευδεμίδα, αλλά και κατά μυζητικών εντόμων όπως για παράδειγμα ο θρίπας και άλλα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...