ο ακτινομύκητας Saccharopolyspora spinosa πηγή:https://www.sciencephoto.com/ |
Για την την οικονομική αποτελεσματικότητα των καλλιεργειών, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η καταπολέμηση των εντόμων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να την επιτύχουμε. Μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις για την παραγωγή τομάτας από προσβολή τούτας, την μείωση που μπορεί να προκαλέσει το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι και άλλα πολλά Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορούν στην αγορά(αν και έχουν αποσυρθεί πολλά φάρμακα) πολλές δραστικές, δίνοντας μας πολλές εναλλακτικές.
Υπάρχουν λοιπόν εντομοκτόνα που προέρχονται από το πύρεθρο (πυρεθρίνες), τα νεοκοτινοειδή( πχ abamectin), οργανοφωσφορικά(πχ phosmet) και άλλα. Αυτά τα εντομοκτόνα μας δίνουν την δυνατότητα καταπολέμησης πολλών εχθρών, αντιμετωπίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στις καλλιέργειες μας.
Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να μιλήσουμε για μια ομάδα εντομοκτόνων δραστικών, που δεν είναι άλλη από τις σπινοσίνες. Ας πούμε όμως λίγα λόγια.
Προέλευση
Οι σπινοσίνες προέρχονται από τις διαδικασία ζύμωσης του ακτινομύκητα Saccharopolyspora spinosa (εξού και το όνομα σπινοσίνες) και για αυτό είναι εντομοκτόνες δραστικές φυσικής προέλευσης.
Τρόπος δράσης
Οι σπινοσίνες δρουν σαν εντομοκτόνα επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα των εχθρών και πιο συγκεκριμένα τις συνάψεις του νευρικού συστήματος των εντόμων, προκαλώντας τον θάνατο τους. Λειτουργούν σαν εντομοκτόνα επαφής και κατάποσης και για αυτόν τον λόγο αποτελούν μια πολύ καλή λύση αντιμετώπισης των προνυμφών(καθώς σε αυτό το στάδιο οι εχθροί καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικού ιστού. Η αποτελεσματικότητα των σπινοσινών αυξάνεται κατά πολύ καθώς έχουν την δυνατότητα να κινούνται διελασματικά εντός του φυτού.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Οι σπινοσίνες γενικά είναι λιγότερο τοξικές απέναντι στα ωφέλιμα έντομα, κάτι που δίνει την δυνατότητα χρήσης(κάποιων μορφών) τους και στην βιολογική γεωργία. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν υπάρχουν, απλά πως είναι συγκριτικά μικρότερες σε σχέση με άλλες επιλογές. Για παράδειγμα δεσμεύονται από το έδαφος και το νερό σχετικά γρήγορα και μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια νερά Η διάσπαση των σπινοσινών προκαλείται φυσικά μέσω της φωτοδιάσπασης,
Εχθροί που καταπολεμούν
Οι σπινοσίνες ως επί των πλείστων χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση λεπιδοπτέρων όπως για παράδειγμα: τουτα, καρπόκαψα, φυλλοδέτες, φυλλορύκτες, πράσινο σκουλήκι, ευδεμίδα, αλλά και κατά μυζητικών εντόμων όπως για παράδειγμα ο θρίπας και άλλα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου