Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η βρώμη και η καλλιέργεια της


Βρώμη: πηγή wikipidedia.org


 Τα τελευταία χρόνια, ένα σιτηρό του οποίου η κατανάλωση αυξάνεται ραγδαία είναι η βρώμη. Βλέπουμε λοιπόν πως πολλά διατροφικά είδη με βάση αυτό το σιτηρό κατακλύζει την αγορά. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Η απαντηση είναι η υψηλή της διατροφική αξία. Η βρώμη είναι ένα σιτηρό πλούσιο σε αντιοξιδοτικά, με υψηλή συγκέντρωση σε φυτικές ίνες,μέταλα και βιταμίνες. Αλλά πως καλλιεργείται; Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να πούμε λίγα λόγια για αυτό το σιτηρό.

Η βρώμη ανήκει στο γένος avena και είναι ένα σιτηρό εύκρατων περιοχών το οποίο καλλιεργείται στην ευρώπη αλλά και στη χώρα μας σε αρκετές περιοχές και η ταξιανθία της είναι φόβη.Ας πούμε όμως τα " μυστικά" αυτής της καλλιέργειας.

Σπορά

Η βρώμη σπέρνεται στην Ευρώπη κυρίως την άνοιξη, ενώ στην χώρα μας το φθινόπωρο, λίγο νωρίτερα από το σιτάρι.  Η ποσότητα του σπόρου που χρειάζεται είναι περίπου 10-12  κιλά το στρέμμα.

Οικολογικές απαιτήσεις

Η βρώμη είναι ένα σιτηρό το οποίο γενικά εχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρα(400mm-500mm κατά την περίοδο καλλιέργειας). Γενικά η βιολογικός της κύκλος είναι μεγαλύτερος από το σιτάρι,ενώ δεν είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

Απαιτήσεις σε θρέψη

Η βρώμη απαιτεί περίπου 10 μονάδες αζώτου και περίπου 6 μονάδες φωςσφόρου. Σε περιπτώσεις που κκρίνεται αναγκαίο προστίθεται και μια ποσότητα καλίου. Όσον αφορά την εποχή λίπανσης, αυτή συνήθως χορηγείται σε δύο δόσεις. Την βασική στην οποία δίνεται το σύνολο του φωσφόρου και του καλίου μαζί με το μεγαλύτερο κομμάτι του αζώτου. Ενώ το υπόλοιπο άζωτο δίνεται την άνόίξή με επιφανειακή λίπανση.

Ζιζανιοκτονία

Η  βρώμη είναι μια καλλιέργεια που δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική όσον αφορά τα ζιζάνια και για αυτό η καταπολέμηση τους θεωρείται απαραίτητη.  Πέραν άλλων, βασικό ζιζάνιο το οποίο αποτελεί ζήτημα είναι η αγριοβρώμη. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι καλλιεργητικά μέσα( όργωμα, αμειψισπορά) αλλά και ζιζανιοκτονία με εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα.

Εχθροί-ασθένειες

Η βρώμη προσβάλεται από αρκετούς εχθρούς όπως αγροτίδες, σιδηροσκώληκες, αφίδα, θρίπα, βλαστορύκτη και άλλους. Όσον αφορά τις ασθένειες βασικές μυκητολογικές ασθένειες της καλλιέργειας είναι οι σκωριάσεις φύλλων και στελέχους, η ανθράκωση, η ελινθοσπορίαση, άνθράκωση και άλλες. Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι μέσα από ανθεκτικές ποικιλίες και επενδεδυμένου σπόρου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ