Βρώμη: πηγή wikipidedia.org |
Τα τελευταία χρόνια, ένα σιτηρό του οποίου η κατανάλωση αυξάνεται ραγδαία είναι η βρώμη. Βλέπουμε λοιπόν πως πολλά διατροφικά είδη με βάση αυτό το σιτηρό κατακλύζει την αγορά. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Η απαντηση είναι η υψηλή της διατροφική αξία. Η βρώμη είναι ένα σιτηρό πλούσιο σε αντιοξιδοτικά, με υψηλή συγκέντρωση σε φυτικές ίνες,μέταλα και βιταμίνες. Αλλά πως καλλιεργείται; Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να πούμε λίγα λόγια για αυτό το σιτηρό.
Η βρώμη ανήκει στο γένος avena και είναι ένα σιτηρό εύκρατων περιοχών το οποίο καλλιεργείται στην ευρώπη αλλά και στη χώρα μας σε αρκετές περιοχές και η ταξιανθία της είναι φόβη.Ας πούμε όμως τα " μυστικά" αυτής της καλλιέργειας.
Σπορά
Η βρώμη σπέρνεται στην Ευρώπη κυρίως την άνοιξη, ενώ στην χώρα μας το φθινόπωρο, λίγο νωρίτερα από το σιτάρι. Η ποσότητα του σπόρου που χρειάζεται είναι περίπου 10-12 κιλά το στρέμμα.
Οικολογικές απαιτήσεις
Η βρώμη είναι ένα σιτηρό το οποίο γενικά εχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρα(400mm-500mm κατά την περίοδο καλλιέργειας). Γενικά η βιολογικός της κύκλος είναι μεγαλύτερος από το σιτάρι,ενώ δεν είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
Απαιτήσεις σε θρέψη
Η βρώμη απαιτεί περίπου 10 μονάδες αζώτου και περίπου 6 μονάδες φωςσφόρου. Σε περιπτώσεις που κκρίνεται αναγκαίο προστίθεται και μια ποσότητα καλίου. Όσον αφορά την εποχή λίπανσης, αυτή συνήθως χορηγείται σε δύο δόσεις. Την βασική στην οποία δίνεται το σύνολο του φωσφόρου και του καλίου μαζί με το μεγαλύτερο κομμάτι του αζώτου. Ενώ το υπόλοιπο άζωτο δίνεται την άνόίξή με επιφανειακή λίπανση.
Ζιζανιοκτονία
Η βρώμη είναι μια καλλιέργεια που δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική όσον αφορά τα ζιζάνια και για αυτό η καταπολέμηση τους θεωρείται απαραίτητη. Πέραν άλλων, βασικό ζιζάνιο το οποίο αποτελεί ζήτημα είναι η αγριοβρώμη. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι καλλιεργητικά μέσα( όργωμα, αμειψισπορά) αλλά και ζιζανιοκτονία με εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα.
Εχθροί-ασθένειες
Η βρώμη προσβάλεται από αρκετούς εχθρούς όπως αγροτίδες, σιδηροσκώληκες, αφίδα, θρίπα, βλαστορύκτη και άλλους. Όσον αφορά τις ασθένειες βασικές μυκητολογικές ασθένειες της καλλιέργειας είναι οι σκωριάσεις φύλλων και στελέχους, η ανθράκωση, η ελινθοσπορίαση, άνθράκωση και άλλες. Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι μέσα από ανθεκτικές ποικιλίες και επενδεδυμένου σπόρου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου