Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαβρώτικα καλαμποκιού: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται.


 προσβολή από διαβρώτικα πηγή: www.ellinikigeorgia.gr/

Στην χώρα μας, αλλά και γενικότερα, μια καλλιέργεια η οποία καλύπτει αρκετά μεγάλες εκτάσεις, είναι και το καλαμπόκι(Zea mays). Το καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος, είναι ένα φυτό το οποίο προέρχεται από την Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της. Σήμερα καλύπτει μεγάλες εκτάσεις καθώς καλλιεργείται για τον παράγοντας μεγάλες ποσότητες τροφής για τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα. Στην χώρα μας η καλλιεργούμενη έκταση τόσο για καρπό, όσο για ζωοτροφή, καλύπτει περίπου 1500000 στρέμματα.

Σαν καλλιέργεια, τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν διαφοροποιούνται πολύ από τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Έτσι λοιπόν κύριο μέλημα μας είναι τόσο η λίπανση, η αντιμετώπιση των ζιζανίων, των εχθρών και των ασθενειών του καλαμποκιού. 

Στο παρόν άρθρο, θα θέλαμε να γράψουμε όμως πιο συγκεκριμένα για έναν εχθρό ο οποίος δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα, οδηγώντας έως και σε πλήρη οικονομική αποτυχία την καλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτός δεν είναι άλλος από την διαβρώτικα(Diabrotica virgifera). Αλλά τι προβλήματα δημιουργεί ο συγκεκριμένος εχθρός και γιατί είναι  σημαντική η αντιμετώπιση του; Ας πούμε λίγα λόγια.

Η διαβρώτικα είναι ένα κολεόπτρο το οποίο προέρχεται από την περιοχή προέλευσης του καλαμποκιού, την Αμερική. Προκαλεί εκτεταμένες ζημιές τόσο στο υπόγειο, όσο και στο υπέργειο τμήμα του καλαμποκιού, μειώνοντας κατά πολύ τις αποδόσεις. Πως όμως αναπτύσσεται και πως τις προκαλεί;

ενήλικο διβρώτικα. Πηγή:https://www.ellinikigeorgia.gr/

Βιολογικός κύκλος

Η βιαβρώτικα έχει μια γενιά τον χρόνο. Τα ενήλικα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους το καλοκαίρι στο έδαφος, σε βάθος περίπου 15 εκατοστών ή και περισσότερο. Οι προσβολές του καλαμποκιού από την διαβρώτικα ξεκινάνε από τις προνύμφες την άνοιξη όταν εκκολάπτονται τα αυγά. Οι προνύμφες προσβάλλουν τις ρίζες του καλαμποκιού (τρέφονται από αυτές) την περίοδο Απριλίου-Μάιου. Οι προσβολές αυτές οδηγούν σε ένα χαρακτηριστικό πλάγιασμα των φυτών και αδυναμία στήριξης του από το ριζικό σύστημα. Οι προνύμφες ολοκληρώνουν την ανάπτυξη τους σε ένα διάστημα από έναν έως δύο περίπου μήνες ανάλογα με την θερμοκρασία εδάφους. 

Μετά από αυτό το στάδιο της προνύμφης, εξέρχεται το ενήλικο έντομο, το οποίο εμφανίζεται στις αρχές του καλοκαιριού. Το ενήλικο έντομο προκαλεί  ζημιές στο υπέργειο τμήμα του φυτού, τρεφόμενα από το φύλλωμα και την γύρη, τα "μουστάκια" και την ρόκα. Ετσι λοιπόν οι προσβολές αυτές προκαλούν  καταστροφές μειώνοντας την παραγωγή. Ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται με την εναπόθεση των αυγών το καλοκαίρι.

Έκταση προσβολών και αντιμετώπιση μέσα από αμειψισπορά

Όπως γράψαμε παραπάνω, οι προσβολές από την διαβρώτικα γίνονται από δύο στάδια, την προνύμφη και το ενήλικο. Οι προνύμφες ακριβώς μετά την εκκόλαψη αναζητούν την ρίζα του καλαμποκιού και αν δεν την βρουν σε μια μικρή απόσταση(περίπου 50 cm) πεθαίνουν από ασιτία. Σε αντίθεση λοιπόν με το ενήλικο, το οποίο έχει την δυνατότητα μετακίνησης σε μεγάλες αποστάσεις, οι προνύμφες δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα. Ετήσιά λοιπόν σε αυτό ακριβώς το στάδιο είναι κρίσιμο να επέμβουμε. Έτσι λοιπόν βασικότατο και αποτελεσματικότερο καλλιεργητικό μέσο αντιμετώπισης του εχθρού αυτού είναι η αμειψισπορά(αλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι) καθώς με αυτόν το τρόπο μειώνουμε κατά πολύ τον πληθυσμό του εντόμου. Έτσι λοιπόν σε χωράφι στο οποίο εμφανίστηκε μεγάλη προσβολή από διαβρώτικα, θα πρέπει να αλλάξουμε οπωσδήποτε καλλιέργεια. 

Χημική καταπολέμηση

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω το κρισιμότερο (και πιο καταστροφικό) στάδιο της διαβρώτικα, είναι το στάδιο της προνύμφης. Έτσι λοιπόν η  αντιμετώπιση των πρώτων αυτών προσβολών είναι πολύ σημαντική. Για αυτόν το λόγο η χημική καταπολέμηση της πολλές φορές είναι επιβεβλημένη. Μια βασική λοιπόν επέμβαση η οποία ακολουθείται από τους παραγωγούς είναι η χρήση κάποιας μορφής πυρεθρίνης στο έδαφος κατά την σπορά. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι δραστικές ποτ χρησιμοποιούμε κατά του εχθρού αυτού είναι ενδεικτικά: lamda cyxalothrin, tefluthrin και άλλες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ