Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αύξηση κόστους εισροών: γιατί η ορθολογική χρήση τους είναι αναγκαία.

 

Φωτογραφία από gardenguide.gr

Η απίστευτη αύξηση του κόστους τόσο των λιπασμάτων, όσο και των φαρμάκων ( σε μικρότερο σχετικά βαθμό), μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε την στρατηγική εισροών. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατήσουμε τον κόστος σε λογικότερα επίπεδα, διατηρώντας την παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν η " ορθολογική χρήση"εισροών, είναι αναγκαία, όχι μόνο ως περιβαλλοντική επιταγή, αλλά και για λόγους επιβίωσης.

Έτσι λοιπόν η λελογισμένη μείωση των εισροών, αλλά και η σωστή εφαρμογή τους( σε τρόπο και χρόνο), μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ας όμως πούμε επιγραμματτικά ποια είναι αυτά τα βήματα.

1) εδαφολογικές αναλύσεις για να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές λιπαντικές ανάγκες. Με υτόν το τρόπο αποφεύγουμε τις υπερλιπάνσεις.

2) Σωστή χρήση των λιπασμάτων, όπως για παράδειγμα οι υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις στην βασική λίπανση. Με αυτόν το τρόπο αποφεύγουμε τις απώλειες αζώτου σε περιόδους που δεν προσλαμάνεται από τα φυτά.  Κάνωντας σωστή βασική λίπανση και δίνοντας βάρος στις επιφανειακές λιπάνσεις  καταφέρνουμε εξίσου κατά αποτελέσματα.

3)Ορθολογική χρήση ζιζανιοκτόνων όπως για παράδειγμα στο σωστό χρόνο  και τρόπο εφαρμογής. Επιπλέον μεγαλύτερη χρήση καλλιεργητικών τεχνικών καταπολέμησης τους. Για παράδειγμα σκαλίσματα, κατευθυνόμενες εφαρνογές και άλλα. Με αυτόν το τρόπο μειώνουμε την χρήση τους.

4)Ένταξη στην καταπολέμηση των βασικών εχθρών ακόμη περισσότερο των τεχνικών που μας βοηθάνε στην μείωση των ψεκασμών στο επίπεδο που πραγματικά χρειαζόμαστε  Χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι η χρήση παγιδών. Έτσι αποφεύγουμε τους υπερβάλοντες και σε κάποιες περιπτώσεις αναποτελεσματικούς, ψεκασμούς.

5) Καλλιεργητικά μέσα όπως  σωστα κλαδέματα σε δενδρα τα οποία μειώνουν έμμεσα τις προσβολές από ασθένειες και εχθρούς. Ακόμα η χρήση σωστών πρακτικών όπως αλλαγές καλλιεργειών, σωστά οργώματα (για μειωση ασθενειών και εχθρών εδάφους) και άλλα πολλά.

Προφανώς υπαρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά σε ένα μικρό άρθρο δεν μποτούμε να τα αναφέρουμε όλα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι ακραίες συνθήκες μας αναγκάζουν να εφαρμόσουμε καλλιεργητικές τεχνικές, όχι μόνο για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά και για να διατηρήσουμε την αγροτική παραγωγή οικονομικά βιώσιμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ