Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αύξηση κόστους εισροών: γιατί η ορθολογική χρήση τους είναι αναγκαία.

 

Φωτογραφία από gardenguide.gr

Η απίστευτη αύξηση του κόστους τόσο των λιπασμάτων, όσο και των φαρμάκων ( σε μικρότερο σχετικά βαθμό), μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε την στρατηγική εισροών. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατήσουμε τον κόστος σε λογικότερα επίπεδα, διατηρώντας την παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν η " ορθολογική χρήση"εισροών, είναι αναγκαία, όχι μόνο ως περιβαλλοντική επιταγή, αλλά και για λόγους επιβίωσης.

Έτσι λοιπόν η λελογισμένη μείωση των εισροών, αλλά και η σωστή εφαρμογή τους( σε τρόπο και χρόνο), μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ας όμως πούμε επιγραμματτικά ποια είναι αυτά τα βήματα.

1) εδαφολογικές αναλύσεις για να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές λιπαντικές ανάγκες. Με υτόν το τρόπο αποφεύγουμε τις υπερλιπάνσεις.

2) Σωστή χρήση των λιπασμάτων, όπως για παράδειγμα οι υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις στην βασική λίπανση. Με αυτόν το τρόπο αποφεύγουμε τις απώλειες αζώτου σε περιόδους που δεν προσλαμάνεται από τα φυτά.  Κάνωντας σωστή βασική λίπανση και δίνοντας βάρος στις επιφανειακές λιπάνσεις  καταφέρνουμε εξίσου κατά αποτελέσματα.

3)Ορθολογική χρήση ζιζανιοκτόνων όπως για παράδειγμα στο σωστό χρόνο  και τρόπο εφαρμογής. Επιπλέον μεγαλύτερη χρήση καλλιεργητικών τεχνικών καταπολέμησης τους. Για παράδειγμα σκαλίσματα, κατευθυνόμενες εφαρνογές και άλλα. Με αυτόν το τρόπο μειώνουμε την χρήση τους.

4)Ένταξη στην καταπολέμηση των βασικών εχθρών ακόμη περισσότερο των τεχνικών που μας βοηθάνε στην μείωση των ψεκασμών στο επίπεδο που πραγματικά χρειαζόμαστε  Χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι η χρήση παγιδών. Έτσι αποφεύγουμε τους υπερβάλοντες και σε κάποιες περιπτώσεις αναποτελεσματικούς, ψεκασμούς.

5) Καλλιεργητικά μέσα όπως  σωστα κλαδέματα σε δενδρα τα οποία μειώνουν έμμεσα τις προσβολές από ασθένειες και εχθρούς. Ακόμα η χρήση σωστών πρακτικών όπως αλλαγές καλλιεργειών, σωστά οργώματα (για μειωση ασθενειών και εχθρών εδάφους) και άλλα πολλά.

Προφανώς υπαρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά σε ένα μικρό άρθρο δεν μποτούμε να τα αναφέρουμε όλα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι ακραίες συνθήκες μας αναγκάζουν να εφαρμόσουμε καλλιεργητικές τεχνικές, όχι μόνο για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά και για να διατηρήσουμε την αγροτική παραγωγή οικονομικά βιώσιμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...