φωτογραφία από ypaithros.gr |
Το όσπριο αυτό δεν είναι άλλο από την φακή. Η φακή λοιπόν (Lens culinaris) προέρχεται από την εγγύς ανατολή και καλλιεργείται για κατανάλωση από τον άνθρωπο καθώς έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και φώσφορο. Η φακή είναι ένα θαμνώδες ψυχανθές φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος τα 40 cm, προτιμάει εδάφη με καλή αποστράγγιση, παράγει λοβούς, είναι σχετικά ανθεκτική στο κρύο ενώ τέλος διαχωρίζεται σε μικρόκαρπες-μεσόκαρπες και μεγαλόκαρπες ποικιλίες ανάλογα με το μέγεθος του σπόρου. Πως όμως καλλιεργείται και με ποιον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε καλές αποδόσεις; Ας πούμε λίγα λόγια.
Εποχή σποράς:
Η φακή στην χώρα μας καλλιεργείται ως φθινοπωρινή καλλιέργεια με περιόδους σποράς τον μήνα Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να προστατεύσουμε τα φυτά μας από μυκητολογικές ασθένειες εδάφους όπως ριζοκτόνια, φουζάριο και άλλες. Η προετοιμασία του εδάφους περιλαμβάνει ένα όργωμα και ψιλοχωμάτισμα του εδάφους για την προετοιμασία την σποροκλίνης.
Αμειψισπορά φακής και λιπαντικές απαιτήσεις
Η φακή όπως προείπαμε είναι ένα ψυχανθές φυτό, κάτι που σημαίνει πως έχει την δυνατότητα μέσω των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων να δεσμεύει άζωτο της ατμόσφαιρας. Έτσι λοιπόν οι απαιτήσεις σε αυτό το θρεπτικό στοιχείο είναι είτε περιορισμένες, είτε πολύ μικρές (2-3 μονάδες ανά στρέμμα) σε εδάφη φτωχά σε άζωτο. Από την άλλη πλευρά το φυτό έχει σχετικά υψηλές απαιτήσεις σε φώσφορο και έτσι η λίπανση με αυτό το στοιχείο(5-6 μονάδες το στρέμμα) οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής. Επειδή ακριβώς η φακή έχει την δυνατότητα μετά την καλλιέργεια της να αφήνει άζωτο στο έδαφος, πολλές φορές κάνουμε εναλλαγή καλλιέργειας της με σιτάρι.
Ζιζανιοκτονία φακής
Η καλλιέργεια της φακής επειδή δεν είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, η αλήθεια είναι πως οι επιλογές μας είναι σχετικά περιορισμένες, παρά ταύτα υπάρχουν κάποιες δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως για παράδειγμα το pendimethanil,το aclonifen και άλλα. Η ζιζανιοκτονία σε αυτήν την καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική καθώς η φακή δεν είναι πολύ ανταγωνιστική.
Συγκομιδή-απόδοση
Η φακή συγκομίζεται όταν αρχίζουν να κιτρινίζουν τα φυτά(Ιούνιο-Ιούλιο) και θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην έχουμε απώλειες σπόρου. Ετήσιά λοιπόν τα φυτά αλωνίζονται και αφήνονται στο χωράφι να ξεραθούν. Μια ικανοποιητική απόδοση είναι περίπου τα 180 κιλά ανά στρέμμα.
Ασθένειες και εχθροί.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι ασθένειες εδάφους όπως για παράδειγμα η ριζοκτόνια και το φουζάριο, πρόβλημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από τον περονόσπορο, την σκωρίαση ενώ εχθροί που μας προβληματίζουν είναι ο βρούχος , ο θρίπας και άλλοι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου