Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καλλιέργεια της φακής, λίγα λόγια για το "ταπεινό" αυτό όσπριο


φωτογραφία από ypaithros.gr
Οι διατροφικές συνήθειες μας η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης και λόγω της ανάγκης για μια πιο υγιεινή διατροφή, μας έχει οδηγήσει σε επανένταξη σε μεγάλο βαθμό τροφών που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε λίγο μειώσει. 'Έτσι λοιπόν η κατανάλωση των οσπρίων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ίδιο και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Για ένα τέτοιο "ταπεινό" όσπριο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια. 

Το όσπριο αυτό δεν είναι άλλο από την φακή.  Η φακή λοιπόν (Lens culinaris) προέρχεται από την εγγύς ανατολή και καλλιεργείται για κατανάλωση από τον άνθρωπο καθώς έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και φώσφορο. Η φακή είναι ένα θαμνώδες ψυχανθές φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος τα 40 cm, προτιμάει εδάφη με καλή αποστράγγιση, παράγει λοβούς, είναι σχετικά ανθεκτική στο κρύο ενώ τέλος διαχωρίζεται σε μικρόκαρπες-μεσόκαρπες και μεγαλόκαρπες ποικιλίες ανάλογα με το μέγεθος του σπόρου. Πως όμως καλλιεργείται και με ποιον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε καλές αποδόσεις; Ας πούμε λίγα λόγια.

Εποχή σποράς:

Η φακή στην χώρα μας καλλιεργείται ως φθινοπωρινή καλλιέργεια με περιόδους  σποράς τον μήνα Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να προστατεύσουμε τα φυτά μας από μυκητολογικές ασθένειες εδάφους όπως ριζοκτόνια, φουζάριο και άλλες. Η προετοιμασία του εδάφους περιλαμβάνει ένα όργωμα και ψιλοχωμάτισμα του εδάφους για την προετοιμασία την σποροκλίνης.

Αμειψισπορά φακής και λιπαντικές απαιτήσεις

Η φακή όπως προείπαμε είναι ένα ψυχανθές φυτό, κάτι που σημαίνει πως έχει την δυνατότητα μέσω των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων να δεσμεύει άζωτο της ατμόσφαιρας. Έτσι λοιπόν οι απαιτήσεις σε αυτό το θρεπτικό στοιχείο είναι είτε περιορισμένες, είτε πολύ μικρές (2-3 μονάδες ανά στρέμμα) σε εδάφη φτωχά σε άζωτο. Από την άλλη πλευρά το φυτό έχει σχετικά υψηλές απαιτήσεις σε φώσφορο και έτσι η λίπανση με αυτό το στοιχείο(5-6 μονάδες το στρέμμα) οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής. Επειδή ακριβώς  η φακή έχει την δυνατότητα μετά την καλλιέργεια της να αφήνει άζωτο στο έδαφος, πολλές φορές κάνουμε εναλλαγή καλλιέργειας της με σιτάρι.

Ζιζανιοκτονία φακής

Η καλλιέργεια της φακής επειδή δεν είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, η αλήθεια είναι πως οι επιλογές μας είναι σχετικά περιορισμένες, παρά ταύτα υπάρχουν κάποιες δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως για παράδειγμα το pendimethanil,το aclonifen και άλλα. Η ζιζανιοκτονία σε αυτήν την καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική καθώς η φακή δεν είναι πολύ ανταγωνιστική.  

Συγκομιδή-απόδοση

Η φακή συγκομίζεται όταν αρχίζουν να κιτρινίζουν τα φυτά(Ιούνιο-Ιούλιο) και θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην έχουμε απώλειες σπόρου. Ετήσιά λοιπόν τα φυτά αλωνίζονται και αφήνονται στο χωράφι να ξεραθούν. Μια ικανοποιητική απόδοση είναι περίπου τα 180 κιλά ανά στρέμμα.

Ασθένειες και εχθροί.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι ασθένειες εδάφους όπως για παράδειγμα η ριζοκτόνια και το φουζάριο, πρόβλημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από τον περονόσπορο, την σκωρίαση ενώ εχθροί που μας προβληματίζουν είναι ο βρούχος , ο θρίπας και άλλοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Πικρή κηλίδωση στο μήλο:Τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

φωτογραφία από ellinikigeorgia.gr Αν και η καλλιέργεια της μηλιάς καλύπτει σχετικά μικρή έκταση στη χώρα μας, αποτελεί μια εξόχως σημαντική και δυναμική καλλιέργεια η οποία μπορεί να προσδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. Η καλλιέργεια της μηλιάς όμως είναι μια πολύ απαιτητική και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια από του; παραγωγούς μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο και μικρή.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικότερες ασθένειες και εχθρούς που αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την καλλιέργεια.  Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν: Μυκητολογικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο,μονίλια, ωίδιο, σκωρίαση, φυτόφθορα Exθροί όπως αφίδα, καρπόκαψα,ανθονόμος,φυλλοδέτης κ.α Στο παρόν βέβαια  άρθρο θα θέλαμε να αναφερθούμε όχι σε κάποια ασθένεια ή εχθρό, αλλά σε μια φυσιολογική ανωμαλία που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις στο στάδιο του καρπού. Η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία είναι η επονομαζόμενη π...