Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καλλιέργεια της φακής, λίγα λόγια για το "ταπεινό" αυτό όσπριο


φωτογραφία από ypaithros.gr
Οι διατροφικές συνήθειες μας η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης και λόγω της ανάγκης για μια πιο υγιεινή διατροφή, μας έχει οδηγήσει σε επανένταξη σε μεγάλο βαθμό τροφών που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε λίγο μειώσει. 'Έτσι λοιπόν η κατανάλωση των οσπρίων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ίδιο και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Για ένα τέτοιο "ταπεινό" όσπριο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια. 

Το όσπριο αυτό δεν είναι άλλο από την φακή.  Η φακή λοιπόν (Lens culinaris) προέρχεται από την εγγύς ανατολή και καλλιεργείται για κατανάλωση από τον άνθρωπο καθώς έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και φώσφορο. Η φακή είναι ένα θαμνώδες ψυχανθές φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος τα 40 cm, προτιμάει εδάφη με καλή αποστράγγιση, παράγει λοβούς, είναι σχετικά ανθεκτική στο κρύο ενώ τέλος διαχωρίζεται σε μικρόκαρπες-μεσόκαρπες και μεγαλόκαρπες ποικιλίες ανάλογα με το μέγεθος του σπόρου. Πως όμως καλλιεργείται και με ποιον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε καλές αποδόσεις; Ας πούμε λίγα λόγια.

Εποχή σποράς:

Η φακή στην χώρα μας καλλιεργείται ως φθινοπωρινή καλλιέργεια με περιόδους  σποράς τον μήνα Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να προστατεύσουμε τα φυτά μας από μυκητολογικές ασθένειες εδάφους όπως ριζοκτόνια, φουζάριο και άλλες. Η προετοιμασία του εδάφους περιλαμβάνει ένα όργωμα και ψιλοχωμάτισμα του εδάφους για την προετοιμασία την σποροκλίνης.

Αμειψισπορά φακής και λιπαντικές απαιτήσεις

Η φακή όπως προείπαμε είναι ένα ψυχανθές φυτό, κάτι που σημαίνει πως έχει την δυνατότητα μέσω των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων να δεσμεύει άζωτο της ατμόσφαιρας. Έτσι λοιπόν οι απαιτήσεις σε αυτό το θρεπτικό στοιχείο είναι είτε περιορισμένες, είτε πολύ μικρές (2-3 μονάδες ανά στρέμμα) σε εδάφη φτωχά σε άζωτο. Από την άλλη πλευρά το φυτό έχει σχετικά υψηλές απαιτήσεις σε φώσφορο και έτσι η λίπανση με αυτό το στοιχείο(5-6 μονάδες το στρέμμα) οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής. Επειδή ακριβώς  η φακή έχει την δυνατότητα μετά την καλλιέργεια της να αφήνει άζωτο στο έδαφος, πολλές φορές κάνουμε εναλλαγή καλλιέργειας της με σιτάρι.

Ζιζανιοκτονία φακής

Η καλλιέργεια της φακής επειδή δεν είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, η αλήθεια είναι πως οι επιλογές μας είναι σχετικά περιορισμένες, παρά ταύτα υπάρχουν κάποιες δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπως για παράδειγμα το pendimethanil,το aclonifen και άλλα. Η ζιζανιοκτονία σε αυτήν την καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική καθώς η φακή δεν είναι πολύ ανταγωνιστική.  

Συγκομιδή-απόδοση

Η φακή συγκομίζεται όταν αρχίζουν να κιτρινίζουν τα φυτά(Ιούνιο-Ιούλιο) και θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην έχουμε απώλειες σπόρου. Ετήσιά λοιπόν τα φυτά αλωνίζονται και αφήνονται στο χωράφι να ξεραθούν. Μια ικανοποιητική απόδοση είναι περίπου τα 180 κιλά ανά στρέμμα.

Ασθένειες και εχθροί.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι ασθένειες εδάφους όπως για παράδειγμα η ριζοκτόνια και το φουζάριο, πρόβλημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από τον περονόσπορο, την σκωρίαση ενώ εχθροί που μας προβληματίζουν είναι ο βρούχος , ο θρίπας και άλλοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ