Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν


φωτογραφία synagro.com

Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά. 

Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμινοξέα. 

Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η επέμβαση; Τι μας προσφέρει; Ας πούμε λίγα λόγια.

Όπως σε όλους τους οργανισμούς, έτσι και στα φυτά όλες οι διεργασίες γίνονται μέσα από πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι βιολογικά μακρομόρια τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα, η αλληλουχία(σειρά) των οποίων καθορίζει και ποια πρωτεΐνη θα παραχθεί. Στην φύση υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα τα οποία συνθέτουν αυτά τα πολύ σημαντικά για όλους τους οργανισμούς(προφανώς και για τα φυτά) μόρια Έτσι λοιπόν η παρουσία των αμινοξέων σε ικανοποιητικές ποσότητες είναι βασική για την εύρυθμη λειτουργία των φυτών μας. Αλλά ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες που προωθούνται στις ελιές μας;

Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν η εφαρμογή αμινοξέων στις ελιές μας από τα μέσα μέχρι το τέλος του χειμώνα, οδηγεί σε:

Αύξηση της φωτοσύνθεσης

Αντοχή σε βιοτικές(ασθένειες-εχθροί) και αβιοτικές(ξηρασία-κρύο) καταπονήσεις

βελτιώνει την ανθοφορία και την καρπόδεση

βελτιώνει την ποιότητα του λαδιού

Με αυτήν την πρώτη εφαρμογή (προφανώς στο βαθμό που έχουμε κάνει και τα υπόλοιπα), καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε ένα "δυνατό" πρώτο ξεκίνημα διασφαλίζοντας μια γρήγορη βλαστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για μια καλή και παραγωγική χρονιά. Έτσι λοιπόν αυξάνουμε την φωτοσύνθεση, βάζουμε τις βάσεις για καλή ανθοφορία και καρπόδεση, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε τα φυτά μας πιο ανθεκτικά.  

Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η παρουσία των αμινοξέων για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να είναι ικανοποιητική όχι μόνο  στην αρχή της βλαστικής ανάπτυξης (και λίγο νωρίτερα στην περίοδο της διαφοροποίησης των οφθαλμών) αλλά σε μεγάλο κομμάτι της χρονιάς. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες επαναλήψεις εφαρμογών με αμινοξέα, ειδικά στα κρίσιμα για την απόδοση στάδια. 

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κρίσιμο είναι να προχωρήσουμε σε εφαρμογή με αμινοξέα περίπου 2-3 επιπλέον φορές ξεκινώντας από το στάδιο πριν την άνθηση μέχρι το στάδιο της μεγέθυνσης του καρπού της ελιάς. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε πως τα σημαντικά οφέλη(και για την ποσότητα και για την ποιότητα) θα μπορέσουμε να τα επιτύχουμε.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...