Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν


φωτογραφία synagro.com

Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά. 

Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμινοξέα. 

Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η επέμβαση; Τι μας προσφέρει; Ας πούμε λίγα λόγια.

Όπως σε όλους τους οργανισμούς, έτσι και στα φυτά όλες οι διεργασίες γίνονται μέσα από πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι βιολογικά μακρομόρια τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα, η αλληλουχία(σειρά) των οποίων καθορίζει και ποια πρωτεΐνη θα παραχθεί. Στην φύση υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα τα οποία συνθέτουν αυτά τα πολύ σημαντικά για όλους τους οργανισμούς(προφανώς και για τα φυτά) μόρια Έτσι λοιπόν η παρουσία των αμινοξέων σε ικανοποιητικές ποσότητες είναι βασική για την εύρυθμη λειτουργία των φυτών μας. Αλλά ποιες είναι αυτές οι λειτουργίες που προωθούνται στις ελιές μας;

Ποιο συγκεκριμένα λοιπόν η εφαρμογή αμινοξέων στις ελιές μας από τα μέσα μέχρι το τέλος του χειμώνα, οδηγεί σε:

Αύξηση της φωτοσύνθεσης

Αντοχή σε βιοτικές(ασθένειες-εχθροί) και αβιοτικές(ξηρασία-κρύο) καταπονήσεις

βελτιώνει την ανθοφορία και την καρπόδεση

βελτιώνει την ποιότητα του λαδιού

Με αυτήν την πρώτη εφαρμογή (προφανώς στο βαθμό που έχουμε κάνει και τα υπόλοιπα), καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε ένα "δυνατό" πρώτο ξεκίνημα διασφαλίζοντας μια γρήγορη βλαστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για μια καλή και παραγωγική χρονιά. Έτσι λοιπόν αυξάνουμε την φωτοσύνθεση, βάζουμε τις βάσεις για καλή ανθοφορία και καρπόδεση, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε τα φυτά μας πιο ανθεκτικά.  

Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η παρουσία των αμινοξέων για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να είναι ικανοποιητική όχι μόνο  στην αρχή της βλαστικής ανάπτυξης (και λίγο νωρίτερα στην περίοδο της διαφοροποίησης των οφθαλμών) αλλά σε μεγάλο κομμάτι της χρονιάς. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες επαναλήψεις εφαρμογών με αμινοξέα, ειδικά στα κρίσιμα για την απόδοση στάδια. 

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κρίσιμο είναι να προχωρήσουμε σε εφαρμογή με αμινοξέα περίπου 2-3 επιπλέον φορές ξεκινώντας από το στάδιο πριν την άνθηση μέχρι το στάδιο της μεγέθυνσης του καρπού της ελιάς. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε πως τα σημαντικά οφέλη(και για την ποσότητα και για την ποιότητα) θα μπορέσουμε να τα επιτύχουμε.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ