φωτογραφία από blog.farmacon.gr/ |
Από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας αλλά και παγκοσμίως είναι τα σιτηρά. Στην χώρα μας οι καλλιέργεια των σιτηρών καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις για την παραγωγή τόσο τροφής για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα. Η οικονομική αλλά και επισιτιστική τους αξία είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.
Βασιλιάς των σιτηρών βέβαια μπορούμε να πούμε πως είναι το σιτάρι μαλακό και σκληρό το οποίο ως γνωστόν καλλιεργείται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Η καλλιέργεια του σιταριού, αν και χαρακτηρίζεται και θεωρείται μια καλλιέργεια γενικώς μικρών απαιτήσεων εισροών, απαιτεί συγκεκριμένες εφαρμογές για να είναι τόσο οικονομικά όσο και βιολογικά αποδοτική. Έτσι λοιπόν η λίπανση(βασική και επιφανειακή) και η ζιζανιοκτονία θα πρέπει να μην αμελούνται από τους αγρότες μας, ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα.
Στην καλλιέργεια του σιταριού, πέρα από αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και κάποιες μυκητολογικές ασθένειες που το προσβάλλουν. Έτσι λοιπόν κάποιες από τις ασθένειες αυτές που μπορούν να μας δημιουργήσουν ζητήματα είναι αυτές των σκωριάσεων, του ωιδίου και άλλων. Στο παρόν άρθρο όμως θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για την πιθανά σημαντικότερη ασθένεια του σιταριού, οποία δεν είναι άλλη από την σεπτόρια.
Η σεπτόρια προκαλείται κυρίως από δύο είδη παθογόνου, το παθογόνο Septoria tritici και το Septoria nodorum. Τα δύο αυτά παθογόνα να και έχουν αρκετά κοινά διαφέρουν σε κάποια στοιχεία και προκαλούν διαφορετικού επιπέδου προσβολές. Ας πούμε όμως συγκεκριμένα λίγα λόγια.
Το παθογόνο S. tritici, παραμένει ανενεργό με στην μορφή των πυκνιδίων ή μυκηλίου κυρίως στα υπολείμματα της καλλιέργειας και προσβάλλει την καλλιέργεια τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Παρατηρούμε πως οι προσβολές εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα και όσο περνάει ο χρόνος, οι προσβολές αναπτύσσονται και στα ανώτερα φύλλα. Οι προσβολές από S.tritici που εμφανίζονται προκαλούν αρχικά υδατώδη στίγματα τα οποία μετατρέπονται σε κηλίδες οι οποίες συνενώνονται. Αρχικά το χρώμα τους είναι κιτρινωπό και καταλήγουν νεκρωτικές σκούρου καφέ χρώματος. Πάνω σε αυτές τις κηλίδες σχηματίζονται τα πυκνίδια του μύκητα σκούρου καφέ χρώματος. Η σημασία της προσβολής από το S. tritici είναι σημαντική καθώς μειώνει την φωτοσυνθετική ικανότητα του σιταριού. και άρα την μελλοντική του απόδοση.
Το παθογόνο S. nodorum σε αντίθεση με το tritici που προσβάλει κυρίως φύλλα και βλαστούς, προσβάλει και τους στάχεις και τους κόκκους. Όπως και το tritci, το nodorum, ευνοείται από τον υγρό καιρό προσβάλλοντας τα παραπάνω τμήματα του φυτού. Αρχικά οι προβολές εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα και πηγαίνουν στα ανώτερα καταλήγοντας στους στάχεις. Παρατηρούμε λοιπόν κατά την άνθηση όταν έχουμε προσβολή από S. nodorum, πως τα λέπυρα παίρνουν ένα σκούρο χρώμα καθώς σχηματίζονται τα σπόρια του μύκητα. Σε αυτήν την περίπτωση οι ζημιά για την παραγωγή μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα το S. nodorum προκαλεί τόσο μείωση της φωτοσύνθεσης, όσο και της αναπνοής μέσω των τοξινών που παράγει.
Αλλά πως καταπολεμάται αυτή η ασθένεια; Η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας μπορούμε να πούμε πως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Βασικά συστατικά της οποίας είναι.
Ανθεκτικές ποικιλίες
Όψιμη σπορά
Χημική καταπολέμηση με εναλλαγές δραστικών
Ένας από τους βασικότερους παράγοντες αντιμετώπισης της σεπτόριας είναι η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών η οποία μειώνει το πρόβλημα. Επιπρόσθετα η όψιμη σπορά οδηγεί στην μείωση των πρώιμων προσβολών από την σεπτόρια καθώς δίνει τον αναγκαίο χρόνο ανάπτυξης των φυτών. Όσον αφορά την χημική καταπολέμηση να πούμε πως επειδή στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες δραστικές, αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ανθεκτικοτήτων των μυκήτων σε αυτά. Για αυτόν τον λόγο η χρήση νέων μυκητοκτόνων ειδικά μυκητοκτόνων πολλαπλών θέσεων μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ενδεικτικά το tebuconazole, pyravlostrobin, trifloxystrobin, prothioconazole, mefentrifluconazole και άλλες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου