Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σεπτόρια στο σιτάρι, τι είναι, πως αντιμετωπίζεται


φωτογραφία από blog.farmacon.gr/

Από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας αλλά και παγκοσμίως είναι τα σιτηρά. Στην χώρα μας οι καλλιέργεια των σιτηρών καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις για την παραγωγή τόσο τροφής για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα. Η οικονομική αλλά και επισιτιστική τους αξία είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

Βασιλιάς των σιτηρών βέβαια μπορούμε να πούμε πως είναι το σιτάρι μαλακό και σκληρό το οποίο ως γνωστόν καλλιεργείται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Η  καλλιέργεια του σιταριού, αν και χαρακτηρίζεται και θεωρείται μια καλλιέργεια γενικώς μικρών απαιτήσεων εισροών, απαιτεί συγκεκριμένες εφαρμογές για να είναι τόσο οικονομικά όσο και βιολογικά αποδοτική. Έτσι λοιπόν η λίπανση(βασική και επιφανειακή) και η ζιζανιοκτονία θα πρέπει να μην αμελούνται από τους αγρότες μας, ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Στην καλλιέργεια του σιταριού, πέρα από αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και κάποιες μυκητολογικές ασθένειες που το προσβάλλουν. Έτσι λοιπόν κάποιες από τις ασθένειες αυτές που μπορούν να μας δημιουργήσουν ζητήματα είναι αυτές των σκωριάσεων, του ωιδίου και άλλων.  Στο παρόν άρθρο όμως θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για την πιθανά σημαντικότερη ασθένεια του σιταριού, οποία δεν είναι άλλη από την σεπτόρια. 

Η σεπτόρια προκαλείται κυρίως από δύο είδη παθογόνου, το παθογόνο Septoria tritici και το Septoria nodorum. Τα δύο αυτά παθογόνα να και έχουν αρκετά κοινά διαφέρουν σε κάποια στοιχεία και προκαλούν διαφορετικού επιπέδου προσβολές. Ας πούμε όμως συγκεκριμένα λίγα λόγια.

Το παθογόνο S. tritici, παραμένει ανενεργό με στην μορφή των πυκνιδίων ή μυκηλίου κυρίως στα υπολείμματα της καλλιέργειας και προσβάλλει την καλλιέργεια τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Παρατηρούμε πως οι προσβολές εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα και όσο περνάει ο χρόνος, οι προσβολές αναπτύσσονται και στα ανώτερα φύλλα. Οι προσβολές από S.tritici που εμφανίζονται προκαλούν αρχικά υδατώδη στίγματα τα οποία μετατρέπονται σε κηλίδες  οι οποίες συνενώνονται. Αρχικά το χρώμα τους είναι κιτρινωπό και καταλήγουν νεκρωτικές σκούρου καφέ χρώματος. Πάνω σε αυτές τις κηλίδες σχηματίζονται τα πυκνίδια του μύκητα σκούρου καφέ χρώματος. Η  σημασία της προσβολής από το S. tritici είναι σημαντική καθώς μειώνει την φωτοσυνθετική ικανότητα του  σιταριού.  και άρα την μελλοντική του απόδοση. 

Το παθογόνο S. nodorum σε αντίθεση με το tritici που προσβάλει κυρίως φύλλα και βλαστούς,  προσβάλει  και τους στάχεις και τους κόκκους. Όπως και το tritci, το nodorum, ευνοείται από τον υγρό καιρό προσβάλλοντας τα παραπάνω τμήματα του φυτού. Αρχικά οι προβολές εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα και πηγαίνουν στα ανώτερα καταλήγοντας στους στάχεις.  Παρατηρούμε λοιπόν κατά την άνθηση όταν έχουμε προσβολή από S. nodorum,  πως τα λέπυρα παίρνουν ένα σκούρο χρώμα καθώς σχηματίζονται τα σπόρια του μύκητα. Σε αυτήν την περίπτωση οι ζημιά για την παραγωγή μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα το S. nodorum προκαλεί τόσο μείωση της φωτοσύνθεσης, όσο και της αναπνοής μέσω των τοξινών που παράγει. 

Αλλά πως καταπολεμάται αυτή η ασθένεια;  Η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας μπορούμε να πούμε πως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Βασικά συστατικά της οποίας είναι.

Ανθεκτικές ποικιλίες

Όψιμη σπορά

Χημική καταπολέμηση με εναλλαγές δραστικών 

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες αντιμετώπισης της σεπτόριας είναι η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών η οποία μειώνει το πρόβλημα. Επιπρόσθετα η όψιμη σπορά οδηγεί στην μείωση των πρώιμων προσβολών από την σεπτόρια καθώς δίνει τον αναγκαίο χρόνο ανάπτυξης των φυτών. Όσον αφορά την χημική καταπολέμηση να πούμε πως επειδή στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες δραστικές, αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ανθεκτικοτήτων των μυκήτων σε αυτά. Για αυτόν τον λόγο η χρήση νέων μυκητοκτόνων ειδικά μυκητοκτόνων πολλαπλών θέσεων μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ενδεικτικά το tebuconazole, pyravlostrobin, trifloxystrobin, prothioconazole, mefentrifluconazole και άλλες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η τύρφη και γιατί την χρησιμοποιούμε

φωτογραφία από pyllimnews.gr Πολλές φορές ακούμε από κηποτέχνες και όχι μόνο βέβαια να λένε πως έβαλαν τύρφη. Τι όμως είναι η τύρφη; Γιατί την χρησιμοποιούμε; Ας πούμε λίγα λόγια. Η τύρφη λοιπόν είναι ένα υλικό το οποίο προέρχεται από την χουμοποίηση(αποσύνθεση) οργανικών φυτικών υλικών  το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά χημικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα λόγω των γενικότερων ιδιοτήτων της αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως βελτιώνει πέρα από τη θρέψη και τις ευρύτερες εδαφικές συνθήκες βοηθώντας στην ανάπτυξη των φυτών μας. Αλλά ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τύρφη; Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η τύρφη: 1) βελτιώνει την υδατοικάνοτητα του εδάφους, την ικανότητα του εδάφους δηλαδή να συγκρατεί νερό 2) βελτιώνει τον αερισμό του  3) η διάσπαση της οργανικής ουσίας παράγει θερμότητα και έτσι ανεβάζει την θερμοκρασία του εδάφους και έτσι πρωιμίζει την παραγωγή 4)παρέχει θρεπτικά στοιχεία που προκύπτουν από την διάσπαση της οργανικής ου...

Πετροελιά Σερρών: μια λαδοελιά από τα βόρεια

Φωτογραφία από garden-vasiliadis.gr Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας. Ένα φυτό με βασική οικονομική(αλλά και ιστορική-πολιτιστική) αξία για την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η σημασία της καλλιέργειας αυτής γίνεται εμφανής από την έκταση που καλύπτει,η οποία προσεγγίζει τα 10000000 στρέμματα. Στην χώρα μας λοιπόν, καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες ελιάς, τόσο για λάδι, όσο και για επιτραπέζιες. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την κορωνέικη , Αμφίσσης,Καλαμών, Χαλκιδικής, Μεγάρων και άλλες πολλές.  Στην χώρα μας η αλήθεια είναι πως η καλλιέργεια της δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την χώρα. Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους κλίματος όσο και για λόγους παράδοσης. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία της είναι πολύ πιο σημαντική στην νότιο Ελλάδα από ότι στην βόρεια χώρα όπου κυρίαρχη παρουσία έχει η ποικιλία Χαλκιδικής. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για για μια σχετικά άγνωστη ποικιλία ελιάς η οποία δεν είναι άλλη από την πετροελιά...

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ...