Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σεπτόρια στο σιτάρι, τι είναι, πως αντιμετωπίζεται


φωτογραφία από blog.farmacon.gr/

Από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας αλλά και παγκοσμίως είναι τα σιτηρά. Στην χώρα μας οι καλλιέργεια των σιτηρών καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις για την παραγωγή τόσο τροφής για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα. Η οικονομική αλλά και επισιτιστική τους αξία είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

Βασιλιάς των σιτηρών βέβαια μπορούμε να πούμε πως είναι το σιτάρι μαλακό και σκληρό το οποίο ως γνωστόν καλλιεργείται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Η  καλλιέργεια του σιταριού, αν και χαρακτηρίζεται και θεωρείται μια καλλιέργεια γενικώς μικρών απαιτήσεων εισροών, απαιτεί συγκεκριμένες εφαρμογές για να είναι τόσο οικονομικά όσο και βιολογικά αποδοτική. Έτσι λοιπόν η λίπανση(βασική και επιφανειακή) και η ζιζανιοκτονία θα πρέπει να μην αμελούνται από τους αγρότες μας, ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Στην καλλιέργεια του σιταριού, πέρα από αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και κάποιες μυκητολογικές ασθένειες που το προσβάλλουν. Έτσι λοιπόν κάποιες από τις ασθένειες αυτές που μπορούν να μας δημιουργήσουν ζητήματα είναι αυτές των σκωριάσεων, του ωιδίου και άλλων.  Στο παρόν άρθρο όμως θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για την πιθανά σημαντικότερη ασθένεια του σιταριού, οποία δεν είναι άλλη από την σεπτόρια. 

Η σεπτόρια προκαλείται κυρίως από δύο είδη παθογόνου, το παθογόνο Septoria tritici και το Septoria nodorum. Τα δύο αυτά παθογόνα να και έχουν αρκετά κοινά διαφέρουν σε κάποια στοιχεία και προκαλούν διαφορετικού επιπέδου προσβολές. Ας πούμε όμως συγκεκριμένα λίγα λόγια.

Το παθογόνο S. tritici, παραμένει ανενεργό με στην μορφή των πυκνιδίων ή μυκηλίου κυρίως στα υπολείμματα της καλλιέργειας και προσβάλλει την καλλιέργεια τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Παρατηρούμε πως οι προσβολές εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα και όσο περνάει ο χρόνος, οι προσβολές αναπτύσσονται και στα ανώτερα φύλλα. Οι προσβολές από S.tritici που εμφανίζονται προκαλούν αρχικά υδατώδη στίγματα τα οποία μετατρέπονται σε κηλίδες  οι οποίες συνενώνονται. Αρχικά το χρώμα τους είναι κιτρινωπό και καταλήγουν νεκρωτικές σκούρου καφέ χρώματος. Πάνω σε αυτές τις κηλίδες σχηματίζονται τα πυκνίδια του μύκητα σκούρου καφέ χρώματος. Η  σημασία της προσβολής από το S. tritici είναι σημαντική καθώς μειώνει την φωτοσυνθετική ικανότητα του  σιταριού.  και άρα την μελλοντική του απόδοση. 

Το παθογόνο S. nodorum σε αντίθεση με το tritici που προσβάλει κυρίως φύλλα και βλαστούς,  προσβάλει  και τους στάχεις και τους κόκκους. Όπως και το tritci, το nodorum, ευνοείται από τον υγρό καιρό προσβάλλοντας τα παραπάνω τμήματα του φυτού. Αρχικά οι προβολές εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα και πηγαίνουν στα ανώτερα καταλήγοντας στους στάχεις.  Παρατηρούμε λοιπόν κατά την άνθηση όταν έχουμε προσβολή από S. nodorum,  πως τα λέπυρα παίρνουν ένα σκούρο χρώμα καθώς σχηματίζονται τα σπόρια του μύκητα. Σε αυτήν την περίπτωση οι ζημιά για την παραγωγή μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα το S. nodorum προκαλεί τόσο μείωση της φωτοσύνθεσης, όσο και της αναπνοής μέσω των τοξινών που παράγει. 

Αλλά πως καταπολεμάται αυτή η ασθένεια;  Η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας μπορούμε να πούμε πως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Βασικά συστατικά της οποίας είναι.

Ανθεκτικές ποικιλίες

Όψιμη σπορά

Χημική καταπολέμηση με εναλλαγές δραστικών 

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες αντιμετώπισης της σεπτόριας είναι η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών η οποία μειώνει το πρόβλημα. Επιπρόσθετα η όψιμη σπορά οδηγεί στην μείωση των πρώιμων προσβολών από την σεπτόρια καθώς δίνει τον αναγκαίο χρόνο ανάπτυξης των φυτών. Όσον αφορά την χημική καταπολέμηση να πούμε πως επειδή στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες δραστικές, αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ανθεκτικοτήτων των μυκήτων σε αυτά. Για αυτόν τον λόγο η χρήση νέων μυκητοκτόνων ειδικά μυκητοκτόνων πολλαπλών θέσεων μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι δραστικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ενδεικτικά το tebuconazole, pyravlostrobin, trifloxystrobin, prothioconazole, mefentrifluconazole και άλλες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλεονεκτήματα οργανικής λίπανσης. Βασικά πλεονεκτήματα και η πρόταση μας.

  Όπως όλοι μας γνωρίζουμε λόγω της παγκόσμιας αστάθειας οι τιμές των Α’ υλών και ειδικότερα των χημικών λιπασμάτων έχουν υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο, κάτι το οποίο οδηγεί είτε σε υψηλότερο κόστος παραγωγής είτε σε υπολιπάνσεις που με τη σειρά τους ναρκοθετούν την ίδια την απόδοση των καλλιεργειών μας. Ερώτηση: Υπάρχει κάποια γεωργική πρακτική που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ;  Η απάντηση είναι θετική και συγκεκριμένη. Το όνομα δε αυτής;  ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Στην παρούσα ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στην ανταποδοτικότητα της οργανικής λίπανσης όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά και γενικότερα στα πλεονεκτήματα της εφαρμογή της στο πεδίο ενός αγροοικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή της αποδεδειγμένα θεωρείται ως ‘’ορθή γεωργική πρακτική’’ που πέρα από τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες και του χαμηλού κόστους, λειτουργεί και πολλαπλώς θετικά σε ένα αγροοικοσύστημα εξασφαλίζοντας την αειφορία του, (δηλαδή την διασφάλιση πως το χωράφι μα

Αμινοξέα σε καλλιέργεια ελιάς: Τι προσφέρουν

φωτογραφία synagro.com Βρισκόμαστε στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια περίοδο που οι ελιές μας βρίσκονται σε μια κατάσταση ληθάργου.  Σε αυτήν την φάση τα φυτά μας σταματούν ουσιαστικά την βλαστική-αναπαραγωγική τους δραστηριότητα και παραμένουν σε μια κατάσταση "ύπνωσης" περιμένοντας την νέα χρονιά.  Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε μια παραγωγική χρονιά με εύρωστα και "δυνατά" δένδρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως από τα μέσα με τέλη χειμώνα η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της χρονιάς. Έτσι λοιπόν (ανάλογα με την περιοχή βέβαια) οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιες πολύ σημαντικές επεμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την βασική λίπανση, λίπανση με βόριο-ψευδάργυρο τον ψεκασμό με κάποιο λάδι, την συνέχιση των ψεκασμών με χαλκό αλλά και άλλες. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για μια ουσιαστικότατη επέμβαση που θα πρέπει να κάνουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη εφαρμογή των δένδρων μας με αμ

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

φωτογραφία από fytokomia.gr    Βασικές εντομολογικές προσβολές σε πολλές καλλιέργειες αποτελούν οι αφίδες, οι αλευρώδεις και οι τετράνυχοι(που είναι ακάρεα). Τα έντομα αυτά  καθώς και ο τετράνυχος προσβάλουν λαχανικά το αμπέλι δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Οι ζημιές που προκαλούν είναι μεγάλες και έτσι πολλές φορές η καταπολέμηση τους κρίνεται αναγκαία. Υπάρχουν αρκετές δραστικές που κυκλοφορούν και αντιμετωπίζουν αυτούς του εχθρούς.     Ενδεικτικά να αναφέρουμε:για αφίδες flupyradifurone,sulfoxaflor,spinosad κ.α, για τετράνυχους abamectin,pyribaden,Acequinocyl κ.α ενώ για αλευρώδεις flupyradifurone, pyribaden κ.α      Μια σχετικά νέα (όσον αφορά την μαζική της βιομηχανική παραγωγή) δραστική ουσία η οποία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων(fatty acids potasium salt). Ο τρόπος δράσης των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μέσω της διατάραξης της συνέχειας των κυτταρικών μεμβρανών των εντόμων, οδηγώντας στο θάνατο τους. Η συγ